Klimaatboom 1: Corylus colurna
Wat een boom, deze Corylus colurna of Turkse hazelaar. Meer en meer zien we ze in het straatbeeld opduiken. Niet verwonderlijk, aangezien hij met zijn diepgaande wortelgestel goed bestand is tegen wind, droogte en verharding. Hier in het arboretum van het provinciaal domein Rivierenhof in Antwerpen (foto) heeft hij alle plaats gekregen en mocht hij uitgroeien tot een prachtig exemplaar met een stamomtrek van meer dan 2.5 meter en een hoogte van 20 meter.
Het natuurlijke verspreidingsgebied van deze boom is het oostelijke gedeelte van het Middelandse zeegebied en de Kaukasus, waar hij op kalkrijke zandgronden tot 400 jaar oud kan worden en zijn standplaats in gemengde bossen deelt met onder andere beuk, haagbeuk en eik. Echte climaxvegetatie dus. Een Corylus colurna van 25 meter hoogte is hier geen uitzondering.
De kaarsrechte stam met zijn typische grijsbruine bast springt onmiddellijk in het oog. Op oudere leeftijd gaat deze bast afschilferen in lange krullende repen, en wordt de sierwaarde alleen maar groter. Ook kurklijsten op oudere takken zijn zeer kenmerkend voor de soort. Zijn snel verteerbare eironde blad is een uitstekende bodemverbeteraar. Neem daarbij het nectar en stuifmeel dat hij produceert voor de bijen en de overheerlijke noten die gesmaakt worden door bosmuizen, vogels, eekhoorns én mens en deze boom is een boost voor de biodiversiteit.
Even samenvatten. Droogtetolerant, weinig gevoelig voor ziekten en plagen en goed voor de biodiversiteit. Noem hem gerust een toekomst- of klimaatboom.